«Paul McCartney er død»


paul-mccartney_5Visste du at Paul McCartney faktisk aldri forlot bandet The Beatles fordi. . . Han døde i 1966 og ble da erstattet av en dobbeltgjenger? Det høres merkelig ut, og det er det. Denne «Paul er død» myten er en av de mest populære myter som er satt til verden innen rocke musikk og kanskje den mest morsomme å følge opp.

Det hele begynte den 12. oktober 1969, da Russ Gibb, en DJ for Detroits undergrunnsstasjon WKNR-FM, fikk en telefon fra en mann ved navn «Tom», som hevdet at noen av Beatles-platene inneholdt skjulte spor som tydet på at Paul McCartney faktisk hadde gått bort.

Bevisene for denne konspirasjonen dreide seg om teorien om at Paul hadde blitt halshugget i en bilulykke etter at han forlot Abbey Road Studios i London, der Beatles spilte inn sin musikk. Paul hadde i følge myten forlatt studioet opprørt over en krangel med de andre Beatles medlemmene, satt seg inn i hans Aston Martin sportsbil, og omkom i en fryktelig ulykke som drepte ham.

Denne ulykken fant angivelig sted 5 på morgenen den 9. november 1966, og ble forårsaket av en haiker ved navn Rita som Paul hadde plukket opp langs veien.

Med Paul sin «død», fikk Beatles et stort problem: Beatles var på toppen av sin karrière, og tapet av en av sine medlemmer ville bety slutten på showet for dem og for bransjen bak dem. Dermed fikk noen ideen om å aldri avsløre Paul sin «død» og isteden ansette en bedrager. Det måtte være noen som så ut som ham, og som kunne spille musikk. Noen kilder hevdet at bedrageren var en skuespiller ved navn William Campbell, vinneren av en Paul McCartney dobbeltgjenger konkurranse og praktisk nok var han en foreldreløs gutt fra Edinburgh.I tillegg kunne Campbell skrive samme type sanger som McCartney og hadde til og med den samme stemmen.

the-beatles-02_1_1

Ankomsten av en dobbeltgjenger i november 1966 kunne ha forklart hvorfor The Beatles sluttet å turnére samme år (det ville ha vært for lett å få øye på en falsk McCartney når de spilte konserter) og begynte å vokse barter(ansiktet var nesten identiske, men ikke perfekt: det trengtes noen form for forkledning).

Men denne forferdelig hemmeligheten som levde hos de gjenværende Beatles medlemmene, John Lennon, George Harrison og Ringo Starr, og en sterk følelse av skyld fikk dem til å sette inn mange tips og ledetråder til sannheten i sine sanger og plateomslag.

«Jeg begravde Paul»

Det som overbeviste den mystiske «Tom» om at dette var en konspirasjon var utgivelsen av Beatles sitt nyeste album med tittelen Abbey Road. Albumcoveret viste de fire Beatles medlemmene vandre i en enkelt fil over det nå berømte fotgjengerfeltet på Abbey Road. Dette skulle være tenkt å symbolisere et begravelsesfølge: John Lennon, kledd i hvitt, representerte Kirken (og hvitt er den tradisjonelle fargen på sorg i mange østlige kulturer); Ringo, kledd i svart, representerte kirketjeneren. Paul var i utakt med de tre andre Beatles medlemmene, med øynene lukket og barbent. I en rekke samfunn er det vanlig at likene blir begravd uten sko. Videre holdt Paul en sigarett i sin høyre hånd, når alle visste at den virkelige McCartney var venstrehendt! George Harrison, sist i køen, var kledd i arbeidsklær og for mange representerte det graveren.

beatles-abbey-road

På gaten er det også en parkert Volkswagen Beetle som har lisens platen som viser en uhyggelig beskjed: «LMW 28IF,» tolket til å bety at Paul ville ha vært 28 år hvis han hadde levd. Det faktum at Paul faktisk var 27 år gammel da Abbey Road ble sluppet ser ikke ut til å gjøre mye forskjell, for i mange østlige samfunn (The Beatles var veldig fascinert av Østen)er et individs fødsel inkludert tiden man er i morens livmor. I så fall ville Paul faktisk ha vært 28år.

Disse «avsløringene» ble raskt lansert og skapte et enestående utbrudd av hysteri i pop verden og i media etterhvert som flere og flere «hint» ble funnet på tidligere Beatles-album.

De som leter etter spor begynte først med Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, det første albumet som The Beatles ga ut etter Paul sin antatte død. Utgitt 1. juni 1967, ble platen en av de mest innflytelsesrike i musikkhistorien. Coveret, et annen berømt bilde, viste de fire Beatles medlemmene kledd i bandets uniformer, samlet rundt en basstromme som bærer albumtittelen og med en mengde av cut-out folk rundt dem. Det viste seg å være en gullgruve for de som lette etter spor. Igjen ble det sagt at tilskuerne lignet de sørgende i en begravelse og blomster foran dem stavet ikke bare ordet «Beatles», men også et sett med gule hyasinter dannet formen av en venstrehendt bassgitar, McCartneys instrument.

Paul hadde en høyre hånd hevet over hodet: igjen, angivelig, i visse østlige samfunn, var dette et symbol på døden. Også, mens de andre Beatles medlemmene holdt lyse, gylne, band instrumenter, holdt Paul en svart klarinett:  hva annet kunne det ment en et symbol på sorg?

En dukke hadde på seg en stripete «Velkommen The Rolling Stones» genser: Stones betyr steiner. I tillegg på dukkens ben var det en liten modell bil, som likner veldig på en Aston Martin som synes å være på vei mot ordet Stones. Var det et hint til ulykken?

Hvis du holdt et flatt speil vinkelrett på midten av ordene «Lonely Hearts» som vises på basstrommen får du denne skjulte meldingen: «I ONE IX HE ‡ DØ». «I ONE IX» er en direkte referanse til den antatte fatale krasj dagen (11/9/66), «HE» refererer til Paul som diamanten som peker direkte til McCartney og bekrefter, «DIE».

sgt-pepper

I det åpne albumets hefte, vises Beatles fortsatt i Sgt. Pepper uniformene og McCartney hadde på seg en lapp på armen hvor det sto «OPD»: en forkortelse for «offisielt erklært død»? (Officialy proclaimed  dead)

Dette var også det første albumet i historien som inkluderte tekstene til sangene, og de ble publisert på baksiden, sammen med et bilde av de fire Beatles medlemmene i sine drakter. Merkelig nok er Paul den eneste med ryggen til kamera, og også merkelig er det faktum at George tommel peker på åpningslinjene av «Hun forlate hjemmet.» I teksten heter det: «onsdag morgen klokken fem som dagen begynner,» en annen referanse til dag og klokkeslett for Paul sin dødsulykke?

I en annen sang fra albumet, «A Day in the Life,» synger John «Han blåste hans sinn ut i en bil», og i en annen, «Good Morning, Good Morning,» han starter med å synge: «Ingenting å gjøre for å redde hans liv «(og var tittelen en spiller på ordene» morgen «og» sorg (morning /mourning) «?) og hva med» Lovely Rita «? Var sangen en referanse til jenta som forårsaket Paul sin død? Det kunne være, siden McCartney (eller dobbeltgjenter) synger: «Tok henne hjem og nesten gjort det.»

Flere ledetråder ble også funnet i senere album. The Magical Mystery Tour dekselet viste Beatles kledd i dyre kostymer. I sentrum var en svart hvalross og i enkelte skandinaviske land er en hvalross ansett som en budbringer av død. Ble dobbeltgjengeren kledd i hvalross hud? Tydeligvis ikke, for John Lennon synger på samme album sangen med tittelen «I Am the Walrus». Men på albumcoveret, som virket å ha blitt skriblet påi ettertid, vises den fullstendige tittelen å være: «I Am the Walrus (‘Nei! Du er ikke» sa vesle Nicola). «Så hvem hvalrossen?

I en senere Beatles utgivelse (tittelen var bare «The Beatles»), ble platen bedre kjent som Det hvite albumet fordi omslaget var helthvitt. I en sang med tittelen «Glass Onion,» synger Lennon: «Vel her er et annet holdepunkt til dere, hvalrossen var Paul «!

På heftet som følger med i Magical Mystery Tour, florerte det med ledetråder: Paul er barbent i noen bilder, det er bare han som bærer en svart blomst på jakkeslaget, mens de andre har en rød, han har en hånd over hodet i ulike bilder, og Paul selv sitter bak et skilt som sier «jeg var.»

Mot slutten av sangen «Strawberry Fields Forever» hvia man lytter veldig nøye,  kan man høre en svak stemme som sier noe sånt som «jeg begravet Paul.» (I buried Paul)

Du kan også holde albumet Magical Mystery Tour opp-ned og se på dens refleksjon i speilet: tittelen, detaljert som stjerner, ble til sifrene i et telefonnummer. Ryktet forklarte videre at hvis tallene ble ringt, ville lytteren får sannheten om Paul McCartneys død.

På The Beatles, hvis du lytter til en merkelig murring etter sangen «I’m so Tired,» så kan man ikke tyde hva som blir sagt. Men om du spiller plata baklengs blir ordene noe sånt som: «Paul er død nå, savner ham, savner ham, savner ham.» Men det er ingenting i forhold til åpenbaringen i «Revolution No. 9,» der, etter at man reverserer sangen, kan du høre en stemme som sier: «Turn me on dead man», og deretter lyden av en forferdelig kollisjon, lyden av knitrende flammer og en stemme som skriker «Slipp meg ut! Slipp meg ut!» En rekreasjon av Paul sin forferdelige ulykke?

magical_mystery_tour1

«Min død? En overdrivelse»

Det virker utenkelig at den amerikanske offentligheten ville tro et slikt ubegrunnet rykte. Men den samme generasjonen hadde blitt oppdratt på ideen om at det kunne ha vært en konspirasjon for å drepe president John F. Kennedy og at Warren-kommisjonen faktisk hadde jobbet for å skjule dette fra det offentlige. Ville det være så umulig å tro at Paul McCartneys død kan ha blitt skjult fra offentligheten?

Ryktene ble imidlertid så bråkete at Paul McCartney selv måtte berolige fansen med at han fortsatt var i live. I et eksklusivt intervju med Life magazine (7 november 1969) uttalte han, med en frase fra Mark Twain, at «Ryktene om min død er sterkt overdrevet. Men hvis jeg var død,er jeg sikker på at jeg ville være den siste som fikk vite det». Han har også kommet med en rekke forklaringer på de mystiske ledetrådene.

OPD lappen som han hadde på Sgt. Pepper betyr  «Ontario Police Department». Han hadde på seg en svart blomst i Magical Mystery Tour, fordi de hadde gått tom for røde og det var John som var iført hvalross antrekket. På Abbey Road, var han barbeint bare fordi det var en varm dag.

Andre «hint» hadde lignende enklere forklaringer: John sier ikke  «jeg begravet Paul» på slutten av «Strawberry Fields», men som man tydelig kan høre nå på en klarere versjon av sangen i Anthology 3, sier han «tranebærsaus».

Men mens det er sant at de fleste sporene lett tilskrives tilfeldigheter og ønsketenkning, så er det små ting som må ha blitt plassert der av The Beatles med et formål, som de forskjellige «hvalross» hintene, de underliggende meldingene, og hintene i albumcoverene. Det kan bare være, som John Lennon sa, at de bare ønsket å ha en latter på bekostning av de kritikerne som leste kryptiske meldinger i alt de gjorde.

Det som dessverre er sant er det faktum at Charles Manson og hans «familie» mente også at det var skjulte meldinger i Beatles-sangene og at de var en forsmak på Armageddon. Han trodde at de fire Beatles medlemmene var ekte engler sendt av Gud for å avsløre hemmelighetene til den nærstående apokalypsen og for å starte verdens ende trengte de Mansons hjelp. Det er det tragiske og absurd resonnementet han ga i sin forklaring for mordet på Sharon Tate, den gravide kona til filmregissøren Roman Polanski, og gjestene hun var vertskap for i sitt hus i Hollywood.

41VUbHruVhL._SL500_SY344_BO1,204,203,200_Ifølge R. Gary Patterson, forfatter av den godt dokumenterte boken «The Walrus was Paul» (New York: Fireside, 1996), er en teori at The Beatles ble bekymret for at hvis de innrømmet å ha plantet ledetråder så kunne de bli knyttet til en konspirasjon som indirekte ville knytte dem til Manson drapene. Kanskje var det mye tryggere å slutte med lureriene og benekte at det noen gang skjedde. På denne måten ville Beatles være trygg fra alle søksmål som kunne impliserer bandmedlemmene.

Men ryktene har også bidratt til å ytterligere øke salget av Beatles-albumene og har inspirert en rekke tegneserier og komedie sketsjer, som en som ble presentert på The Ed Sullivan Show 23 Februar 1970, som involverer to engler i himmelen:

Engel 1: Er det noen sannhet i ryktet om at Paul McCartney fortsatt er i live?

Engel 2: Jeg tviler på det. Hvor tror du vi får de groovy harpearrangementene fra ?

 

The_Fabs

Si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: