Rosalia – Verdens vakreste mumie


KapuzinerkatakombenDe kaller henne «Sleeping Beauty,« verdens vakreste mumie. Rosalia Lombardo fra Italia døde av lungebetennelse i 1920 i en alder av 2 år. Kroppen hennes ble balsamert av Alfredo Salafia (nedenfor), satt i en glass kiste, og plassert inne i Capuchin-katakombene i Palermo, Italia. Hvis det ikke var for den oksiderende amuletten av jomfru Maria som hviler oppå hennes teppe, ville du sverget på at hun hadde dødd for noen dager siden.

Alfredo Salafia

Svært lite er kjent om Rosalia liv og inntil nylig var enda mindre kjent om Salafia sin konserveringsmetode.

Balsamering som et middel til å bevare de døde har gamle røtter, og kan dateres helt tilbake til egypterne begynte i 3200 f.k.  Når de balsamerte fjernet de indre organer før de skylte det tomme hulrommet med palmevin og fylte det med Natron salter. I løpet av de neste 40 dagene ville kroppen begynne å tørke ut og mummifiseres. De indre organene-som ble vasket, ble belagt med harpiks og innpakket i lin-striller ved fjerning. Enten ble de plassert tilbake i kroppens hulrom ved slutten av denne prosessen, eller de ble lagret i kanopiktiske krukker.
Denne metoden er svært forskjellig fra den som brukes i dag, der konserveringsvæsker pumpes gjennom likets karsysteme. Sluttresultatet er veldig forskjellig også. I stedet for en uttørkede mumie som ligner lite på den levende, får du et lik som ser mer eller mindre ut som om det sover. Vaskulær balsamering ble populært på midten av 19-tallet, og var i stor grad drevet av et sentimental ønske om å returnere likene av døde soldatene til sine hjembyer for begravelse under den amerikanske borgerkrigen .

Rosalia_post2Balsamerings teknikker varierte sterkt i de sene 19. og tidlig 20. århundre. I mange år, forble Salafia’s formel et mysterium. Det var før Dario Piombino-Mascali ved Institutt for mumiene og Iceman i Bolzano sporet opp Salafias levende slektninger som hadde i sin besittelse en rekke av balsamererens håndskrevne papirer. I sine noter avslørte Salafia at han injisert Rosalia med en blanding av formalin, sinksalter, alkohol, salisylsyre og glyserin. Det var sistnevnte som hindret den lille jentas kropp i å tørke ut for mye. Det var sinksaltene som ga henne liket sin stivhet og stoppet kinnene og nesehulen fra å synke inn.

rl6Nesten 100 år etter hennes død, ser Rosalia skremmende i live ut. I 2009 viste en MR av Rosalia liket, hvor de produserte de første 3D-bildene av den lille jenta, at alle organene hennes var helt intakte. Videre, i time-lapse bilder tatt av henne kan man se Rosalias øyne åpne og lukke seg, og viser hennes blå iris. Den ser ut til å være nesten uskadet av nedbrytning (video under). Øyelokkets bevegelsen er mest sannsynlig forårsaket av endringer i romtemperatur og fuktighet nede i katakombene, men det har drevet mange til å tro at Rosalias ånd returnerer til kroppen.

rl2

«Sleeping Beauty» trekker tusenvis av mennesker til Capuchin Catacombs hvert år. Besøkende bevæpnet med kameraer og iPhones håper å få et bilde av henne liggende i hennes glass kiste. Hun er en påminnelse om farene ved barndommen i pre-penicillin epoken, og representerer hennes families uvilje mot å gi slipp på henne selv i døden.

I hennes trass mot nedbrytning, har Rosalia Lombardo blitt Dødens dukke, en evig lekekamerat som verken aldrer eller forsvinner.

Si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: